V okresných mestách kraja sa dnes uskutočnil Energetický deň

20.06.2012 Prešov

Prešov 20. júna (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) zorganizoval dnes vo všetkých okresných mestách kraja podujatie s názvom Energetický deň. Jeho jednotlivé aktivity poukázali na význam znižovania energetickej spotreby a využívania obnoviteľných zdrojov energie.
Ako informovala hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková, do Energetického dňa sa dnes na území Prešovského kraja zapojilo celkovo 4O kultúrnych inštitúcií a stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK. V jednotlivých okresných mestách zorganizovali kvízy, súťaže, exkurzie, besedy, prezentácie, ale aj zbery druhotných surovín.
"Samosprávny kraj pripravil v rámci Energetického dňa zároveň fotografickú súťaž Zelená energia a PSK, z ktorej bola v budove úradu 20. júna inštalovaná výstava najúspešnejších fotografií," vysvetlila Fitzeková s tým, že do spomínanej súťaže prihlásili autori vo veku 17 až 70 rokov celkovo 56 fotografií. Súťažná porota následne vybrala pre pripravovanú výstavu 30 najlepších snímok.
Veľkým prínosom dnešného dňa je podľa slov predsedu PSK Petra Chudíka založenie Energetického klastra Prešovského kraja. "Ide o prepojenie inštitúcií v oblasti obnoviteľných zdrojov energie a zelených technológií. Cieľom tejto spolupráce bude zabezpečiť konkurencieschopnosť kraja pri maximálne efektívnom využívaní prírodných zdrojov," poznamenal Chudík.
Zakladajúcimi členmi spomínaného združenia sú Prešovský samosprávny kraj, Slovenská agentúra životného prostredia, Prešovská univerzita a Environmentálna energetická agentúra.
Dnešný Energetický deň PSK je súčasťou celoeurópskeho podujatia s názvom Európsky týždeň udržateľnej energie. "Uskutočňuje sa pravidelne od roku 2005. V roku 2011 sa v rámci tejto iniciatívy udialo 720 podujatí v 43 krajinách, na ktorých sa zúčastnilo viac ako 150.000 návštevníkov," uzavrela Fitzeková.
 

Vyberte región

mark